Biobränsle

Att reducera utsläppen av koldioxid vid produktion av cement är en viktig uppgift och att ersätta fossila bränslen med alternativa bränslen är ett viktigt steg.

De bränslerelaterade utsläppen av koldioxid från cementproduktionen uppgår till cirka 1/3 av det totala utsläppet. De flesta alternativa bränslen som används har ett innehåll av biobränsle. Målsättningen är att finna avfallsmaterial som kan konverteras till ett biobränsle som är lämpligt för cementugnen.

De flesta traditionella biobränslena såsom ved, bark, grot, flis etcetera har egenskaper som inte passar in vid cementproduktion. De kan exempelvis brinna på ett för cementugnen felaktigt sätt, vara för fuktiga eller ha ett innehåll som inte passar in för den cement som skall produceras.

Vi eftersträvar ett biobränsle som är torrt, finpartikulärt, jämnt värmevärde samt som finns i tillräckligt stor mängd för att kunna ersätta större flöden med kol. Vi gör försök med olika rester från jordbrukssektorn, till exempel rester från solrosproduktion, torkat avloppsslam men även med ett behandlat trä, så kallat biokol.